Maristes Sants-Les Corts

vendadellibres3

Una mica d'història

Quatre germans Maristes arriben al barri barceloní de Sants a finals d’abril de 1907 cridats pel rector de la parròquia de Santa Maria dels Sants, el Dr. Josep Baltà, per fer-se’n càrrec d’una escola nocturna que funcionava en els baixos del Centre Catòlic. En aquesta època el barri de Sants era una zona molt industrial amb moltes famílies obreres. Encara avui queden restes de grans fàbriques com Can Batlló, La Espanya Industrial o El Vapor Vell.Els nens i adolescents a partir dels 12 anys ja començaven a treballar i era molt difícil tenir una formació tant a nivell intel·lectual com religiosa. Conscient d’aquest problema el Sr. rector crea una escola nocturna.

Amb l’arribada dels germans maristes, la petita escola parroquial duplica el nombre de nens inscrits i creix tant la demanda que, per atendre-la, el curs següent s’han d’obrir classes diürnes i llogar un parell de pisos pròxims. El 1911 el col·legi compta amb gairebé 500 alumnes, uns 300 diürns i la resta nocturns, aquests tots gratuïts.

Hi havia un gran sentiment d’adhesió i agraïment a l’escola. Prova d’això és que el 1925 es crea l’associació d’antics Alumnes Maristes de Sants. Encara avui en actiu. El 1924, el lloc que ocupa el Centre Catòlic és expropiat per fer les obres del Gran Metropolità (actual línia 1 del metro). Els germans compren uns horts propers i encarreguen al prestigiós arquitecte municipal Josep Goday el projecte i la construcció d’un “bon col·legi”. El somni es fa realitat el 27 de Gener de 1929 quan s’inaugura solemnement el nou edifici amb entrada pel carrer Olzinelles, 6, sota el nom de Sagrat Cor.

És un temps feliç i esperançador, carregat de projectes que són truncats el 1932 quan el centre, per raons polítiques, ha de canviar de nom i entra a formar part de la “Mútua Cultural Politècnica” junt amb el Col·legi Valldemia de Mataró. Al Juliol de 1936, l’escola és incendiada i també la Parròquia destruïda. Set dels nou germans Maristes que formaven la comunitat són assassinats.

Després de moltes dificultats, el 1940 es comença un nou curs. El director de l’època expressa: “ens faltava de tot menys nens, els nens ens plovien...” Malgrat les limitacions, l’escola continua, vol educar el conjunt de la persona amb un estil marista, fet amb senzillesa i amb vivència dels valors de l’evangeli. La coral, la tuna, l’esport (especialment el hockey) ajuden a crear un esperit d’esforç i superació constants.

Amb motiu del 50 aniversari es col·loca la primera pedra d’una ampliació del centre, amb entrada pel carrer Antoni Capmany, 80, que s’inaugura el 1960. Amb el nou edifici, unit al ja construït, s’amplien les instal·lacions i es creen noves dependències: menjador, cuina, despatxos… i vivenda dels Germans.

Cada vegada són més les peticions de famílies que volen que els seus fills estudiïn a Maristes-Sants i de nou és pensa en ampliar instal·lacions per afrontar amb èxit els estudis de Batxillerat. S'adquireixen els locals d'una fàbrica de galetes al carrer Vallespir, 160. El 1967 s’hi trasllada part de la Comunitat i els alumnes de batxillerat. Amb les darreres lleis d'educació l'edifici de Sants queda per a Infantil i primària i l'edifici de les Corts per a Secundària Obligatòria i Batxillerat. L’any 2000 s’adapten 3 plantes de l’edifici de la comunitat de Sants i es crea un parvulari.

Actualment, l’escola continua amb els dos centres i compta amb aules per 4 línies d'Infantil i Primària a l’edifici de Sants i per 5 línies a Secundària i Batxillerat a l’edifici de les Corts.